Ubuntu StreetKids Foundation

De Organisatie

Ubuntu Streetkids Foundation is opgericht in 2006 door Renske Hofman en Marieke de Lange en richt zich op straatkinderen in verschillende landen van de wereld. Ubuntu geeft door middel van theater deze kinderen een stem en gezicht, zodat ze gezien worden als volwaardige mensen en niet als last.

Samen met lokale partnerorganisaties maken ze theater met straatkinderen voor de gemeenschap waar ze in leven. Zo geven ze deze kinderen de gelegenheid hun verhaal te vertellen en de gemeenschap de kans om de verantwoordelijkheid voor deze jonge mensen op zich te nemen. De eigenwaarde en het vertrouwen van straatkinderen wordt hierdoor vergroot evenals de bewustwording bij de mensen om hen heen dat deze kinderen talenten en kwaliteiten hebben die door omstandigheden niet naar boven kwamen.


The Stars of Alexandra

In Johannesburg is in 2011 een project gestart onder de naam 'The Stars of Alexandra'.
Hieronder een beschrijving van hetgeen Ubuntu Streetkids volgens hun website wil doen en bereiken:
We werken in één van de oudste townships van Johannesburg, Alexandra, met een groep van 30 'OVC' children (Orphans and Vulnerable Children). Kinderen die hun ouders en familieleden vaak aan AIDS zijn verloren, en nu samen met een oudere broer of zus, of een oom of tante wonen. In een piepkleine 'shack', waar vaak een bed staat, waar meerdere mensen in slapen, en dan is er nog een heel klein beetje ruimte om op de grond te zitten en dat is het.
Het probleem in Alexandra is complex. Er is veel armoede, kindermisbruik en geweld. De AIDS problematiek is er heel groot. Een totaal ongezonde omgeving voor een kind om in op te groeien. Ons doel is om de kids te empoweren door middel van theater. Daar geloven wij in, als eerste stap richting een normaal leven. Inmiddels is er een lesprogramma, de lessen worden gegeven door lokale theaterdocenten en er is een voorstelling, 'Alex in Wonderland', die gespeeld wordt door de kinderen. De premi ère was op 16 december 2011. Voor de kinderen met talent proberen we audities te regelen, zo zijn we in gesprek met een nationale SOAP bijvoorbeeld, en als we spelen zorgen we dat heel Johannesburg het weet, want dan wordt dat groots aangekondigd over de radio.
Onze lokale partnerorganisatie, ACCSC (Alexandra Child Care and Support Centre), houdt zich bezig met het opleiden van zogenaamde 'child minders' in de community. Zij bieden de kinderen geestelijke steun, maatschappelijk werk zou je kunnen zeggen. Onze kinderen zien dagelijks twee child minders, die verbonden zijn aan het project. Zorg en theater komen dus samen in dit project.


Ubuntu Academy

Naast de theatervoorstellingen in Johannesburg is Ubuntu Streetkids Foundation actief in Kaapstad met een theaterschool. De Ubuntu Academy Kaapstad is een levensschool voor kansarme straatjongeren met als doel deze jongeren door middel van performing arts te begeleiden van de straat naar zelfredzaamheid. Voor meer informatie bekijk de flyer van de Ubuntu Academy.Huurvoorwaarden Copyright © 2010-2018 Ubuntu Bush House Sitemap