Tips en Trips

De Panorama route
De Panorama Route door de Drakensbergen ligt in het noordwesten van Mpumalanga, beginnend tussen Sabie en Graskop op ongeveer respectievelijk 155 en 185 km van Marloth Park. Deze route is 80 km lang en voert je langs de Blyde River Canyon, de op 3 na grootste ter wereld, met zijn spectaculaire vergezichten en bijzondere natuurverschijnselen, vandaar de naam Panorama Route. In de Canyon ligt tevens het Blyde River Canyon Nature Reserve. Dit gebied bestaat uit diepe zandstenen ravijnen, torenhoge bergen, groene valleien, hoge en steile kliffen, snelstromende rivieren, klaterende watervallen en geweldige rotsformaties. `s Morgens zijn de bergtoppen vaak in mist gehuld.
De route bestaat o.a. uit de volgende bezienswaardigheden:

MacMac Falls en Pools: natuurlijke zwembaden en een prachtige waterval, vernoemd naar de Schotse mijnwerkers die hun geluk in dit gebied zochten tijdens de goudkoorts.
De Pinnacle: deze spits toelopende rotsformatie komt bijna 30 m boven het dichtbegroeide bos uit.
God's Window: een uitzichtpunt waar je bij goed weer een geweldig uitzicht hebt over de Blyde River canyon en het Laagveld. Ook loopt er een vrij steil wandelpad naar boven door een klein stukje overgebleven regenwoud met inheemse planten, varens en bomen. Er hangt bijna altijd een wolkendek boven de bergen dus je moet een beetje geluk hebben.
Wonderview: is het hoogste uitkijkpunt langs de route nl. 1.730 m. Ook hier heb je, uiteraard bij goed weer, een geweldig uitzicht.
Bourke's Luck Potholes: genoemd naar de gouddelver Tom Bourke. Hier komen 2 rivieren samen, de Blyde en de Treur. Door de kolkende watermassa`s die vermengd waren met zand en grind en door erosie, zijn de rotsformaties door de eeuwen heen steeds verder uitgesleten.
Three Rondavels: deze 3 uniek gevormde heuvels zijn ontstaan door erosie. Ze bestaan uit leisteen onder een kap van hard kwarts waar dennebomen op groeien. De naam komt omdat ze lijken op rondavels, de traditionele hutten van de Xhosa stam. De toppen zijn genoemd naar 3 vrouwen van Chief Maripi Mashile nl. Magabolle, Mogoladikwe en Maseroto.
Pilgrim's Rest: is een oud mijnwerkersstadje dat nog volledig intact is gebleven. Dit historisch plaatsje geeft een goed beeld van hoe het leven er rond 1900 heeft uitgezien, tijdens de begin jaren van de Zuid Afrikaanse goudkoorts. Er zijn tal van restaurants in originele staat, musea en winkeltjes waar sommige medewerkers zelfs de kledij van weleer draagt.
Een aanrader is, indien u een aantal dagen extra heeft, om na de Panoramaroute uw weg te vervolgen naar Phalaborwa. Deze route voert u via de R36 over de spectaculaire Erasmus Pas en de Strijdomtunnel met schitterende vergezichten over het laagveld en de Olifants rivier, het lowveld in. De R526 / R40 brengt u naar Phalaborwa waar u een bezoek kunt brengen aan de Amarula Lapa waar u uitleg krijgt over de wereldberoemde Amarula drank. Vanaf Phalaborwa kunt u via het Kruger National Park terug naar Marloth Park.Botanische Tuinen, Nelspruit
De Botanische Tuinen, gelegen in de buitenwijken van Nelspruit, zijn zeker een bezoek waard. Ga er heen tijdens de lunch en gebruik deze in de Theetuin, in het midden van het park tegenover een zeer oude vijgenboom. Het eten is er heerlijk en zeer betaalbaar.
Deze tuinen hebben één van de grootste collecties palmvarens in het land alsmede watervallen, een door de mens aangelegd regenwoud en een verbluffende verscheidenheid aan inheemse planten uit heel Zuid Afrika. Het karakter van de tuinen wordt bepaald door de twee rivieren, de Crocodile en Nels Rivier, welke hier bij elkaar komen.
Voor kinderen zijn er twee spannende routes, nl. de African Rain Forest route en de River Trail. De African Rain Forest route brengt u dmv een hangbrug over de Crocodile River, met z'n schitterende watervallen en potholes. Via een smal pad wordt u dieper de tuinen in geleid. De River Trail is een klauter pad langs de rivier, soms is het pad steil, soms is het glad en soms moet je over rotspartijen klimmen.
Daarnaast zijn er schitterende uitzichten bij de Cascades.

Ezulwini Valley, Swaziland
Ezulwini (vallei van de Hemel) is gelegen tussen Mbabane, de hoofdstad van Swaziland, en Manzini aan de N3, op ongeveer 130 km van Marloth Park. Het ligt aan de oude, maar zeer mooie verbindingsroute tussen beide steden en biedt attracties als kraampjes met curiosa, natuurparken en een openluchtmuseum. In het museum Mantenga Nature Reserve zijn dagelijks rondleidingen en kunt u het authentieke Swazi leven beleven. Eveneens zijn er twee keer per dag dansvoorstellingen.
Het Mlilwane Wildlife Santuary is het meest bekende park in Swaziland met oa. buffels, giraffes, nijlpaarden, luipaarden, zebra`s en tal van antilopen zoals koedoes, blesbokken en nyala`s. Er zijn verschillende wandeltochten uitgezet die zeker de moeite waard zijn.
Koning Mswati III woont in een grote residentie, Lobamba genaamd, middenin de vallei. Deze kraal is het spirituele hart van het koninkrijk. Naast de hoofdingang van Mlilwane ligt de ingang tot Eludzidzini, het paleis van de koningin-moeder. Koning Mswati III houdt hier vaak audiënties waarin hij zijn volk raadpleegt.

Pigg's Peak, Swaziland
Pigg's Peak is een mijnstadje dat tegenwoordig leeft van de bosbouw en het toerisme. De meeste mensen komen hier voor het Casino, maar Pigg's Peak heeft meer te bieden. Voordat u het stadje binnen rijdt ziet u aan uw rechterkant het Peak Fine Craft Centre. Dit centrum is de moeite waard. Het wordt voornamelijk door vrouwengroepen gerund en de opbrengst gaat naar verschillende maatschappelijke projecten.
Ten zuiden van deze stad stroomt de Komati Rivier met daarin de Maguga Dam. Het ontwerp van de Dam heeft een ontwerpprijs gewonnen, omdat het bestand is tegen oa het natuurgeweld van cyclonen die regelmatig over het gebied trekken.
Links
Voor alle informatie over natuurbeheer in Marloth Park kunt u de website van de Marloth Park Wildlife Concervancy of Marloth Park Honorary Rangers bekijken.

Uitgebreide informatie over Kruger Nationaal Park vindt u op de website: www.sanparks.org of www.thekruger.com.
Of kijk eens op krugerpark.startpagina.nl. Hier vindt u allerlei koppelingen naar sites met met reisverslagen, accommodaties, safari's en activiteiten in en rond het Krugerpark.
Voor de echte avonturier zijn er ook diverse wandelsafari's in het Kruger Park mogelijk. Een overzicht hiervan vindt u op Africa walking safaris.

In Kwa Madwala Game Reserve bestaat de mogelijkheid tot rondvlucht in een ultralight of een safari te paard te maken. Kwa Madwala Game Reserve ligt op 20 km van Marloth Park. Volg de N4 richting Malelane en sla na Hectorspruit links af richting Jeppes Reef (Strydomblok Road). Het toegangshek is na 5 km aan de linker kant.

Voor adviezen, rondritten en een indruk van de provincie Mpumalanga bezoek dan de website: www.mpumalanga.com.

In de maanden november t/m april is het regentijd in Marloth Park en is er een verhoogd risico op malaria. Alhoewel in Ubuntu Bush House de slaapkamers zijn voorzien van airconditioning en muskietennetten is het toch raadzaam om in deze periode malaria profylaxe te gebruiken. Tijdens de schemering zijn de muggen het actiefst. Het is verstandig om dan de onbedekte delen van de huid in te smeren met Autan of een soortgelijk produkt.
Kijk voor meer informatie en advies op www.gezondopreis.nl.
Het weer van de afgelopen 10 jaar in Skukuza (Kruger National Park)
Maand Temp.max Temp.min Neerslag
Januari 32°C 21°C 96 mm
Februari 32°C 20°C 92 mm
Maart 31°C 19°C 72 mm
April 30°C 16°C 35 mm
Mei 28°C 10°C 14 mm
Juni 26°C 6°C 8 mm
Juli 26°C 6°C 9 mm
Augustus 27°C 9°C 7 mm
September 30°C 13°C 24 mm
Oktober 30°C 16°C 35 mm
November 31°C 18°C 75 mm
December 32°C 20°C 86 mm